Kaikki irti formaatista
Vinyylilevyistä
Vinyylilevy on formaattina uniikki ja sen soundi ainutlaatuinen kuuntelukokemus. Parhaimmillaan se tuo musiikkiin mukaan selittämättömän läsnäolon tunteen, huonoimmillaan se on vain heikompi versio alkuperäisestä masterista. Levystä saa enemmän irti ymmärtämällä paremmin sen epälineaarisia ominaisuuksia.
Suuri äänitystaso ja alimmat taajuudet syövät levyltä nopeasti pinta-alaa, mikä puolestaan rajoittaa levypuolen maksimikestoa. Pitkissä levypuolissa ura on pidettävä kapeampana, jolloin leveän stereokuvan aiheuttama pystysuuntainen modulaatio saattaa katkaista uran. Tämän välttämiseksi soundiin joudutaan usein tekemään joitakin kompromisseja äänitystason, alimpien taajuuksien ja stereokuvan suhteen.
Vinyylilevyissä äänenlaatu on parhaimmillaan levyn ulkoreunalla. Koska pyörimisvauhti on hitaampi lähellä levyn keskiötä kuin levyn ulkoreunalla, ääni pakkautuu sisäuralla tiiviimpään tilaan, joka tekee äänirasialle urasta vaikeaa seurattavaa. Tämä kuuluu diskanttitaajuuksien tummentumisena ja säröytymisenä.
Ongelmaa voidaan välttää lyhyemmillä levypuoliskoilla, diskanttitaajuuksien rajoittamisella tai kappalejäjestyksellä, jossa tummempisävyisemmät ja hiljaisemmat kappaleet sijoitetaan levypuolien loppuun.
Testilevyt toimivat viimeisenä tarkistuksena ennen lopullisesta levyerää.
Soundin, ja levyn yleisen toimivuuden tarkistamisen lisäksi testilevyiltä etsitään erilaisia häiriöääniä. Koska vinyylilevy on monien rajoitusten ja kompromissien formaatti, suora A-B -vertailu digitaalisen vastinparinsa kanssa on yleensä turhaa. Normaali napsuminen ja rahina kuuluvat formaattin, samoin paikoin säröisempi ja/tai tummempi soundi.
Levysoittimen säädöt vaikuttavat tarkistukseen. Jos levysoittimesi äänivarsi ja rasia ovat väärissä säädöissä, täysin toimiva levy saattaa hyppiä tai kuulostaa huonommalta kuin se oikeasti onkaan. Tutustu siis huolella soittimesi säätöihin.
Jos testilevyltäsi löytyy häiritseviä napsuja tai särähdyksiä, merkitse nämä muistiin (esim. A-puoli, kohta 12:07), ja kokeile, löytyykö toiselta levyltä vastaavaa. Jos ei, kyseessä on yksittäinen häiriö, josta ei kannata huolestua. Joskus testilevyt tosin saattavat olla rahisevampia kuin varsinainen levyerä. Levystä toiseen samanlaisina toistuvat häiriöt saattavat johtua ongelmasta puristusmatriisissa, johon voidaan mahdollisesti vielä puuttua.
Pyydä tarjouksia painopaikoista ja tee tilaus valitsemaasi painoon. Kerro tilauksen yhteydessä, että toimitan lakkalevymasterit (lacquer masters) suoraan tehtaalle. Lakkalevymastereiden kaivertamisen hetkellä tilauksen tulisi olla kunnossa. Pyydä tehtaalta toimitusosoite ja mahdollinen projektinumero ja lähetä ne minulle. Lisäksi tarvitsen levyn kataloginumeron.
Kaiverran masterit ja lähetän ne pikarahtina tehtaalle. Joitakin viikkoja lakkalevymastereiden toimittamisen jälkeen saat testilevyt kotiisi. Kuuntele ne huolella läpi. Hyväksyttyäsi testilevyt tehdas painaa lopullisen levyerän.