Konnuntie 79
17800 Kuhmoinen

jaakko [at] virtalahde.com
Tel. +358-[0]40-7019061

Y-tunnus: 1968008-5 (alv. rek.)

Facebook

"I discovered that the most interesting music of all was made by simply lining the loops in unison, and letting them slowly shift out of phase with other..." - Steve Reich

Vinkkejä

Miksauksista

Miksauksiin on syytä olla tyytyväinen ennen masterointia, eikä miksausvaiheessa kannata oikeastaan edes miettiä, miten masterointi mahdollisesti vaikuttaa miksaukseen. Ammattitaitoinen masteroija pitää huolen siitä, että miksauksen balanssi ei pääse liikaa muuttumaan. Miksauksen on tarkoitus määrittää kappaleen lopullinen sointi, masteroinnin vain hieman täsmentää sitä ja puuttua yleissävyn pieniin ongelmiin.

Jos miksauksissa ei ole tavoitettu jotain, mitä on haettu, masteroinnilla on mahdollista jossain määrin auttaa sitä. Jos miksauksiin haetaan radikaaleja muutoksia, niistä kannattaa kertoa hyvissä ajoin etukäteen.

Tiedostomuodot

Valmis miksaus kannattaa tallettaa 24-bittiseksi tai isommaksi WAV/AIFF-tiedostoksi ja näytteenottotaajuus on syytä pitää samana kuin missä miksausta on tehtykin, sillä sen muuttaminen tässä vaiheessa voi vaikuttaa miksauksen äänenlaatuun. Teen näytteenottotaajuuden muutokset mieluiten itse. Tiedostojen olisi hyvä olla “stereo interleaved” -muodossa, eli vasen ja oikea kanava samassa tiedostossa.

Tarkista tiedostojen toimivuus ennen niiden lähettämistä masterointiin!

Miksauksien toimittaminen useampana raitana?

Pääsääntöisesti otan vastaan vain lopullisia stereomiksauksia. Pidän aina hyvää huolta siitä, että vaivalla rakentamasi balanssi ei muutu. Epävarmoissa tapauksissa esimerkiksi lauluraidan toimittaminen muusta materiaalista irrallaan voi olla hyvä työtapa, mutta kokonainen stereomiksaus kannattaa silti laittaa referenssiksi mukaan. Myös nk. “voc up/down” -versioiden lähettäminen on OK, kunhan kerrot minulle, mitä versiota haluat mieluiten käyttää.

Jos toimitat irrallisia instrumenttiraitoja, tarkista ehdottomasti, että tiedostot synkkaantuvat alusta asti oikein ja että raidat summaamalla saan täsmälleen sen stereomiksauksen, jonka olet rakentanut. Jos koet tarpeelliseksi lähettää enemmän kuin 2-3 erillistä raitaa, suosittelen ottamaan taukoa miksauksista ja palaamaan niiden pariin myöhemmin uudelleen. Siirtämällä miksauspäätöksiä myöhemmäksi viet vain huomiota itse masteroinnista.

Käytännön vinkkejä miksaamiseen

Miksauksen stereolähdön prosessoinnista on yleensä enemmän haittaa kuin hyötyä, ellei miksaaja todella tiedä, mitä on tekemässä. Erityisesti monialueinen kompressointi, limitointi tai klippaus miksausvaiheessa voi tehdä tulevasta masteroinnista hyvin hankalaa. Perinteisen, yksialueisen kompressorin käyttö on toki sallittua, kunhan sitä ei tehdä pelkästään äänenvoimakkuuden nostamisen vuoksi.

Älä yritä auttaa masteroijaa etukäteen prosessoimalla miksausta kirkkaammaksi, lujemmalle tai muuten isommaksi. Keskity vain tekemään miksauksesta hyvä.

Headroom

Riittävä headroom parantaa miksaustesi laatua ja tekee samalla myös työstäni helpompaa. Muutaman dB:n headroom piikeistä nollaan on aina hyväksi, mutta mitään tarkkoja ohjearvoja ei ole olemassa. Jos miksauksesi klippaa, älä ratkaise ongelmaa laskemalla päälähdön tasoa, vaan laske kaikkien kanavien tasoa saman verran.

24-bittisissä ja isommissa tiedostoissa ei ole mitään tarvetta pitää piikkejä lähellä nollaa. Vaikka useimmat DAW-ohjelmat laskevatkin sisäisesti liukulukuina, eikä säröytymisen pitäisi olla mahdollista ennen päälähtöä, voivat jotkin pluginit käyttäytyä arvaamattomasti lähellä digitaalista nollaa. Headroomin ylläpitäminen on hyvä työtapa.