Konnuntie 79
17800 Kuhmoinen

jaakko [at] virtalahde.com
Tel. +358-[0]40-7019061

Y-tunnus: 1968008-5 (alv. rek.)

Facebook

"I discovered that the most interesting music of all was made by simply lining the loops in unison, and letting them slowly shift out of phase with other..." - Steve Reich

FAQ – usein kysyttyä

Ajan varaaminen

Aika kannattaa varata mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen. Albumin masterointi onnistuu todennäköisesti neljän viikon sisällä, pienemmät projektit yleensä hieman nopeamminkin.

Siirrot ja peruutukset toivon tehtäväksi viimeistään viittä työpäivää ennen varattua masterointia.

Ajanvaraukset mieluiten sähköpostilla: jaakko[at]virtalahde.com

Materiaalin toimitus

Materiaalin voi toimittaa verkon kautta tai perinteisesti postin välityksellä.

Verkkosiirroissa käytän ensisijaisesti Wetransfer-tiliäni, joka on helppo, selainpohjainen keino suurien tiedostojen lähettämiseen. Tilini osoite on:

https://virtalahde.wetransfer.com

Tiedostot kannattaa ehdottomasti niputtaa ZIP/RAR-paketin sisään. Tämä tekee lataamisesta yksinekertaisempaa, ja paketointi myös suojaa äänitiedostoja, jos siirrossa on tapahtunut jokin virhe. ZIP/RAR -paketti antaa selvän virheilmoituksen, kun taas paljaat äänitiedostot joko katkeavat kesken tai niihin tulee rapsahduksia.

Postitse toimitettaessa materiaalin voi toimittaa USB-tikuilla tai CD/DVD-levyillä, ja mielellään äänitiedostoina. Tarkista ennen toimittamista, että levyn kaikki tiedostot ovat kunnossa ja että pakkaus on hyvin pehmustettu. Postitusosoite löytyy sivun ylälaidasta.

Materiaalin mukaan kannattaa laittaa tekstitiedosto tai kirje, josta käy ilmi masteroinnissa tarvittavat tiedot, kuten kappalejärjestys, ISRC-koodit, kappaleiden nimet, julkaisuformaatit, toiveet ja muu mahdollisesti hyödyllinen informaatio. Nämä tiedot voit laittaa myös sähköpostilla.

Voinko tulla mukaan masterointiin?

Voit. Varsinkin editointivaiheessa läsnäolostasi voi olla apua esimerkiksi tauotuksen rakentamisessa. Toivon kuitenkin työrauhaa, sillä työni on enimmäkseen tarkkaa kuuntelua, ja koen työskentelyni aikana tapahtuvan turhan hälyn ja keskustelun häiritseväksi. Projektiin liittyvät kommentit, ideat ja täsmennykset ovat sallittuja ja ehdottoman suotavia!

Vaikka tulisit paikan päälle, otan materiaalin silti mielelläni vastaan etukäteen. Tällöin ehdin valmistelemaan sessiota ja tarkistamaan hyvissä ajoin, että kaikki on kunnossa.

Monet asiakkaani liittyvät sessioon mukaan vasta editointivaiheessa. Tämäkin on hyvä työtapa, sillä miksaukset kyllä kertovat minulle mihin suuntaan niitä kannattaa viedä. Studioni kuuntelu saattaa myös joka tapauksessa olla tottumattomille liian vieras, ja monille lopputulos avautuukin paremmin tutussa kuunteluympäristössä masteroinnin jälkeen.

Muista, että kun tulet käymään studiollani, tulet käymään myös kotonani.

Mitä masteroinnista saa mukaansa?

Ensimmäisestä sessiosta annan mielelläni aluksi kuuntelukopiot mukaan, joko verkkoon ladattuina tiedostoina tai audio-CD:nä. Tämän jälkeen projektiin voidaan tehdä vielä muutoksia.

Kun projekti on valmis, toimitan lopulliset masterit julkaisuformaatin mukaisesti. Olen toimittanut mastereita useimpiin yleisesti käytössä oleviin CD- ja vinyylipainoihin, ja tiedän, missä muodossa kukin paikka masterit haluaa.